Това е Вашата болница

проф. д-р Стайко Спиридонов, д.м.

Болница  „Хигия” - осъществена мечта  за нейния създател и основател проф. д-р Стайко Спиридонов, д.м - историческа личност в здравеопазването.


„Хигия“ е първата частна болница в България и Източна Европа. Инвестициите, направени през далечната 1991 г. са със собствени средства и банков заем. Въпреки, че малцина по онова време вярват в успеха на подобно начинание, проф. Спиридонов е твърдо решен  да докаже, че частната инициатива в медицината е в интерес на едно по-добро и качествено здравеопазване. И успява.


През юли 2021 г. „Хигия“ отбеляза своя 30-годишен юбилей като утвърдило се и спечелило доверието на хората лечебно заведение.


МБАЛ „Хигия” е сертифицирана по ISO и е акредитирана  с най-високата оценка „Отличен“ от Министерство на здравеопазването за цялостната и медицинска дейност, както й за базовите и възможности за практическо обучение на студенти и специализанти.


МБАЛ „Хигия“ АД е пълноправен член на Българска болнична асоциация, Европейския съюз на частните болници и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/.

Д-р Цветелина Спиридонова, д.м 

Мениджър и собственик на лечебни заведения „Хигия“


Д-р Цветелина Спиридонова е завършила медицина през 2000 г. в Медицински университет-София. Има специалност и докторска степен по хирургия.  Три години е специализирала хирургия в Париж. През 2008 г. завършва образователна и научна степен магистър по специалността “Обществено здраве и здравен мениджмънт”  в Медицински университет – София. От 2009 година е асистент по хирургия към Медицински университет-София, а от 2015 г. – главен асистент.  


Д-р Спиридонова владее три езика – френски, английски и немски, има 39 публикации в специализирани медицински издания, изнасяла е лекции в над 40 научни форума у нас и в чужбина. Почетен член е на Българското хирургично дружество, член на Немското хирургично дружество, заместник-председател на Българска болнична асоциация и заместник-председател на комитет "Здравеопазване" към КРИБ.


Към днешна дата, д-р Цветелина Спиридонова е най-младият собственик и мениджър на лечебно заведение, с частна собственост в България.